Home Aromaterapia

   Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei care se ocupa cu tratarea bolilor infectioase, psihice sau de alta natura cu plante care contin uleiuri volatile sau numai cu uleiuri volatile.

   Aromaterapia e practicata de mai multe milenii. Numeroase informatii despre utilizarea plantelor continand uleiuri volatile provin de la aborigeni, dar s-au valorificat si cunostintele civilizatiei hinduse, chineze si ale populatiilor bazinului mediteranian.

   Cea mai bogata zona din lume in plante aromate este India. Parfumurile erau intrebuintate atat la ceremoniile religioase (in India busuiocul este considerat sacru), cat si in medicina (aici recomandandu-se pentru tratare corpului si sufletului).

   Uleiurile volatile sunt produse de celule specializate ale plantelor. In functie de compozitia chimica, au diferite actiuni : au proprietati antivirale, antibacteriene, antiseptice, antimicotice, hepatoprotectoare, stomahice, hormonale ( estrogene, antitiroidiene), imunostimulatoare.

   Se pot administra usor pe cale interna sub forma de picaturi sau capsule gelatinoase sau pe cale externa: inhalator, frectii, bai locale, generale s.a.

   Administrate corect nu au efecte secundare, dar trebuie stiut ca nu se poate recomanda orice la oricine, ca de exemplu uleiurile cu efect estrogen nu se recomanda gravidelor si femeilor care alapteaza.