Home Apiterapie

    Cuvantul apiterapie deriva de la Apis (albina ) si therapeia (tratament).

    Apiterapia este o ramura a medicinii alternative care foloseste in scop profilactic si terapeutic produse apicole.

    Acestea sunt : mierea, ceara, polenul, pastura, laptisorul de matca, propolisul, triturat de larve, veninul de albine.

    Mierea este produsa de albine din nectarul pe care il recolteaza din flori . Este un aliment prin excelenta energetic, care datorita proprietatilor sale este recomandata pentru stimularea apetitului, in oboseala fizica si intelectuala, stari carentiale diverse, in tulburari de crestere, demineralizare osoasa, cicatrizarea ranilor (aplicatii externe), rezolvarea unor probleme digestive-constipatia, gastrite hiperacide , ulcere duodenale, tulburari hepatice, in afectiuni respiratorii , afectiunii nervoase , cu efect calmant, in boli sanguine (ridica procentul de hemoglobina ).

    Ceara galbena de albine este secretia hipodermica transudata a albinei, din care isi cladeste fagurii. Se obtine prin topirea fagurilor de albine. Datorita proprietatilor sale emoliente este utilizata pentru prepararea unguentelor, cremelor.

    Polenul este cules de albine , pe langa nectar. Este un "super aliment", la fel ca pastura si laptisorul de matca. Prin compozitia sa polenul prezinta proprietati nutritive si biostimulatoare. Ca aliment, administrat in doze de 1-2 lingurite zilnic, asigura organismului necesarul de aminoacizi, actionand ca un "accelerator de crestere ". Se recomanda in senzatia de oboseala, lipsa poftei de mancare, constipatie, stari depresive, hepatite cronice, ciroze hepatice. Trebuie semnalat ca unele persoane pot fi alergice la polen.

   Pastura, denumita si "painea albinelor ", este un polen depozitat de albine in stup, care a suferit anumite modificari fermentative, ajungand la o modificare de structura ce situeaza pastura pe un nivel calitativ superior polenului. Are aceleasi recomandari terapeutice ca polenul, in plus determina o crestere a capacitatii imunitare si functionale a organismului, duce la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului

   Laptisorul de matca este secretat de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare tinere, fiind hrana destinata larvelor tinere si matca adulta. Administrat timp de 1-2 luni, laptisorul de matca actioneaza ca tonic si stimulent general, euforic, imbunatateste raspunsul imun si functiile generale ale organismului.

    Se mai recomanda pentru prevenirea si tratarea hiperlipidemiei, hipercolesterolemiei si trombozelor, in stari de denutritie si cosmetica ( pentru grabirea regenerarii pielii ), disfunctii sexuale. Nu se recomanda la gravide, mame care alapteaza.

    Propolisul provine din secretiile de pe suprafata mugurilor foliari si scoartei unor specii vegetale ( pin, fag, plop, brad s. a ), utilizat de albine pentru etanseizarea stupului si izolarea cadavrelor daunatoirilor intrusi. Are actiune antimicrobiana, antibiotica, antifungica, antiinflamatorie , analgezica, antioxidanta si antitumorala.

    Se intrebuinteaza in afectiuni ORL, respiratorii , digestive ( ulcer gastric ), oculare ( blefarite, plagi din zona oculara ), dermice ( acnee, intertrigo, plagi infectate, ulcere varicoase ), neuro-psihice ( depresii,migrene,cefalee).

    Se recomanda precautii in administrare in cazul astmaticilor, alergicilor.

    Apilarnilul este triturat de larve de trantori recoltate la varsta de 7 zile, este utilizat in special in disfunctii sexuale masculine.

    Veninul de albine este un lichid secretat de albina, cu actiune antibacteriana, antifungica, analgezica, antiinflamatoare, antitumorala, utilizat in special afectiuni reumatismale ( artrite, artroze), radiculite, nevralgii, durere cronica.

    Poate avea efect alergen, anafilactogen.

 

LISTA INDICATIILOR PENTRU TRATAMENT CU VENIN DE ALBINE :

AFECTIUNI ALE SISTEMULUI OSTEO-MUSCULAR:

Bursite

Spondilartrite

Artrite

Tulburari de tonus muscular

Mialgia

Osteoartrita

Periartrite

Dureri reumatice

Artroze

AFECTIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS:

Scleroza multipla

Nevralgii, lumbago

Tromboza cerebrala

Sindrom de durere cronica

Parestezii

AFECTIUNI ALE PIELII:

Tulburari de sensibilitate (scazuta, ridicata)

Lupus eritematos

Melanoma

Psoriazis

Cicatrici

Sclerodermie

Zona zoster

AFECTIUNI CARDIOVASCULARE:

Ateroscleroza

Arterite

Sindrom de ischemie periferica

Sindrom Raynaud

Varice

Tromboze

AFECTIUNI ENDOCRINE :

Disfunctia secretiei de cortisol

Sindrom premenstrual

Hipertiroidism

Sindroam disfunctional hipofoliculinic

AFECTIUNI VIRALE :

Gripa

SIDA

Maladia Epstein Barr

Mononucleoza infectioasa

Nevralgia post herpetica,zosteriana

AFECTIUNI ONCOLOGICE :

Carcinom bazocelular

Limfom

Melanom malign s.a.